Azúr-parti csillogás: Nizza, Cannes, Monte-Carlo, Marseille ARCHÍV

A lelkem mélyén megrögzött álmodozó, kissé romantikus és idealista vagyok, így az úti céljaimat is hajlamos vagyok regények, filmek, dalok alapján elképzelni. A Francia Riviéráról is izgalmas, pompás előképeim voltak, például a Marlon Brando és David Niven főszereplésével készült Dajkamesék hölgyeknek című, 1964-es film (a Riviéra vadorzói és Csaló csajok címmel készültek remake-jei is): csillogás, luxus, század eleji villák, drága oldtimer autók, jachtjaikon iszogató milliárdosok… (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

A francia Riviéra vagy Azúr-part a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága több mint száz kilométer, magába foglalja Nizzát, Cannes-t, Monte Carlot, Saint-Tropez-t, Antibes-t – csak hogy a leghíresebbeket említsem. A listán körülbelül negyven település található – bár sokuk inkább csak kis fürdőhely, egy-egy villa körül kiépült lakott terület –, így az odalátogató számára hamar nyilvánvalóvá válik, hogy szelektálni kell.

Elérhető úti cél

Nizzába a román és magyar fővárosból is indulnak fapados járatok – néha bámulatosan olcsón, a Riviéra települései között pedig nagyon jó a vasúthálózat, néhány euróért el lehet jutni A-ból B-be. Mint mindenhol a világon, a Francia Riviérán is „felhígult” a szállások választéka az elmúlt években, így a tengerparti sétányokra néző luxusszállodák mellett hangulatos magánszállások, kiadó szobák is foglalhatók, teljesen elfogadható áron.

Monte-Carlo egyszerre visszafogott és pompás

A nizzai szállásom például a belváros egyik ódon épületének negyedik emeletén volt, régi bútorokkal, festett ablaktáblákkal, tökéletes hangulattal, míg Cannes-ban egy hatalmas villa melléképületében laktam, ahonnan a ház szökőkutas, narancsfás magánparkját csodálhattam. Ezekkel ellentétben, Marseilles-ben egy fiatalos hostelben szálltam meg, ami teljesen más jellegű, de mégis élmény volt a közös terek esti beszélgetéseivel. A három nagyváros tökéletes kiindulópontot jelent, ha csillagtúra-szerűen szeretnénk kirándulgatni. 

Elképzelés vs. valóság

Éjjel érkeztem Nizzába, így a város nem a szebbik arcát mutatta: koldusok, szemét, vizeletszag – mint a legtöbb európai nagyvárosban. A kép másnap sem sokat javult, hamar beláttam, hogy bár Nizza a Riviérán van, Franciaország ötödik legnagyobb városa, így nyüzsgő, sokszínű, izgalmas, de semmiképp sem elegáns és elitista.

A Villa Masséna – eleganciát sugároz, egyébként kiállításoknak ad otthont

Természetesen egy kis kutakodással fellelhetők a csillogó évtizedek nyomai, így például a Villa Masséna, az Ancien Hôtel Régina vagy a kissé távolabbi Villa Ephrussi, a Rothschild család birtoka remek célpont lehet.

Nizza óvárosa a turizmust „szolgálja”: éttermei, sörözői kora reggeltől késő estig nyitva vannak

Nizza és környéke a (modern) művészet szerelmeseinek is tökéletes, hisz Renoir, Chagall és Matisse múzeum is található itt.

Azúr-part – meglepő módon, Nizza strandjai többnyire kövesek

Nizzától Monte-Carlo, valamint Monaco irányába már a vonatút is bámulatos. A tényleg azúrkék víz mellett meredeken emelkedik a sziklás part, utunkat megkoronázhatja egy megálló Èze-ben, a sziklára épült bájos településen, amely inkább áraszt középkori hangulatot, mint Azúr-parti pompát: kövezett utcák jellemzik, citrusfák, levendulás termékeket árusító kézműves boltok, napsütés – igazi provence-i miliő.

Monte-Carlo – Nagydíj, Grace Kelly és kaszinók

Monte-Carlo meredek utcáival, elég pocsék tömegközlekedésével és a közelgő Forma1-es futam miatt felszerelt, mindenbe belerondító lelátók miatt nem volt szerelem első látásra, bár már az első pillanattól éreztem, hogy „van valami itt a levegőben”.

A híres kaszinó Monte-Carloban

Amikor megérkeztem a hírhedt kaszinóhoz, a város elkezdett kibontakozni: a parkolókban luxusautók, melyekből bámulatos lazasággal szálltak ki a tulajdonosaik Gucci cipőkben, Chanel ruhákban, a környéken mindenütt luxusszállodák, éttermek.

Bájos – és felettébb drága – kávézó Monte Carloban

Monte-Carlo tiszta, elegáns és rendezett, a városban lépten-nyomon tetten érhető Grace Kelly és a monarchia kultusza – akár múzeumokban is.

Cannes a fesztiválon túl

Következő állomásom Cannes volt – szerelem első látásra, végre. Az elegáns tengerparti sétányon, a luxus szállodáknál és a jacht-kikötőben visszaköszönt az a bizonyos képzet az Azúr-partról, miközben a reggeli, nyüzsgő piac, a napbarnított helyiek, a pékségek, ahol mindig friss a croissant és ahol a székek úgy vannak fordítva, hogy az elhaladókat lehessen bámulni, igazi édes élet érzetet adtak – na persze franciásan. 

Cannes belvárosa nagyon emberi-léptékű

Cannes-ra „rányomta” bélyegét a híres fesztivál, a dél-francia báj sztárkultusszal keveredik, de mégis emberközeli, árai is megfizethetőek, ki lehet próbálni a tenger gyümölcseit, a hallevest, a francia borokat és a fantasztikus fagyikat is.

Cannes több száz étteremmel csalogat, melyekben az osztriga és a halleves a kedvenc fogás

Marseille sem elhanyagolandó

A régió legnyugatibb pontját jelentő Marseille Franciaország második legnagyobb városa, kikötő és iparváros, régi épületei a francia történelem viharos századait idézik, a közelben található If várában raboskodott Alexandre Dumas regénye szerint Edmond Dantès, a későbbi Monte Cristo grófja. A város önmagában is megér pár napot, bővelkedik látnivalókban és az éjszakai élete is pezsgő – akkor is, ha nem bulizni megy az ember, csak a kikötőben iszogat.

A meredek Monte-Carlóban sok helyen mozgólépcsők segítik a gyalogos közlekedést

A sor természetesen itt nem ér véget, a negyven település mindegyike más és más: van, ahol homokos-, máshol sziklás a part, egyes helységek mediterrán romantikával-, mások jó bulikkal kecsegtetnek, ugyanakkor aki eltávolodna a parttól, annak a környék remek túralehetőségeket is kínál.

Fotó: Tóth-Gödri Iringó

korábban írtuk

Costa del sol – a napos Andalúzia
Costa del sol – a napos Andalúzia

Európa Kaliforniájaként is emlegetik Spanyolország déli tartományát, Andalúziát, melynek legnépszerűbb partszakasza, a Costa del Sol könnyen megközelíthető. Tenger, hegyek, meseszép városok, kiváló gasztronómia vár, és fiesta is bőven akad. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg.)