Címke: növény

Pakot Mónika: Immunrendszerünk „zöldítése” tavasszal

Áprilisban rend szerint felbolydul a természet: viharok söpörnek végig a tájon, magukkal ragadva a tél maradványait. A természetnek ez a tavaszi bolydultsága egy nagyon fontos erőforrást tudatosíthat bennünk, mégpedig a megújulás képességét.

Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen

A náthát, torokfájást, megfázást egyaránt okozhatja baktérium és vírus is. A tünetek mindkét esetben nagyon hasonlóak, de más kezeléseket igényelnek. Az alábbi házi gyógymódok által könnyebben átvészeljük az ilyen típusú megbetegedést.

Pakot Mónika: Testünk ápolása a lelkünket is megérinti

Kultúrkörnyezetünkre érvényes, hogy az ünnepek körüli örömszerzés leginkább a nőkre van ruházva. De tehetünk-e valamit azért, hogy mi is megérezhessük a megajándékozottság örömét? Mi tudná a lelkünket és a testünket támogatni a téli időszakban?

Pakot Mónika: Gyógynövényekkel az adventi időszakban

Advent az elmélkedés, a befele fordulás ideje. Megnyugvás, a lélek kap teret. Ahogyan rövidülnek a nappalok, elhalványulnak a színek körülöttünk, a természet elcsendesedik, a pompás őszi színek gazdagságát a korai sötétedés, a szürke köd, eső váltja föl.

Hagyjuk békén a kertet!

A tökéletes gyep (és annak locsolása) szemben áll a természet rendjével, sokkal jobban őrzik a nedvességet a fákkal, bokrokkal és aljnövényzettel takart (erdő)kertek, és a természet diverzitását is sokkal inkább szolgálják.

Kurkó Stefánia: „Sorsfeladatom lelkemmel gondolkozni, tanítani és szeretni”

Legnagyobb tanítómesterei a gyermekei. Éltet, alkot. Csíktaplocai családi házuk mögött kialakított veteményese több tucat magaságyásával ma már kuriózumszámba megy. Ízig-vérig nő, aki jól érzi magát magas sarkú cipőben, de nem zavarja a ganés gumicsizma sem. A női szerepek fontosságáról, egó és lélek harcáról beszélgettünk Kurkó Stefániával.

A kevesebb több – illóolajokból is

Napjainkban külön iparággá nőtte ki magát az illóolajok forgalmazása, az illatos olajokat számos célra használják az ételízesítéstől a kozmetikai termékek készítésén keresztül, egészen a tisztítószerek összeállításáig. Ugyanakkor ezek a készítmények az alapjai az aromaterápiának is. Kacsó Etelka mérnöki munkáját hátrahagyva, közel egy évtizede foglalkozik illóolajokkal, és szakértőjévé vált a jótékony hatású készítményeknek.

Édes élet: gyümölcskavalkád a fenyőkúti tanyavilágból

Vadvirágot legelésző szarvasmarhák, fekete- és tőzegáfonya, kakukkfű, vitaminban gazdag fenyőrügy, valamint a fenyőtoboz jellemzi leginkább a Korond községhez tartozó Fenyőkút élővilágát. Tófalvi Zita itt, az ezer méteres magasságban fekvő tanyavilágban gyűjti be az erdő-mező ajándékait, közel százféle szörpöt, lekvárt kavar, felsorolni is hosszú, hogy a hegyi legelők hány féle terményét varázsolja befőttesüvegbe, palackba. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Légtisztítás: szobanövényektől a legmodernebb készülékekig

Bizonyára önök is észrevették, hogy az elmúlt egy–másfél évben a korábbinál lényegesen több szó esik a légtisztításról. Ennek egyik oka, hogy évről évre nő a különböző allergiákban szenvedők aránya, másrészt az, hogy a piacot ellepték a légtisztító készülékek. Igazán zöld megoldás is van az egészségünkre veszélyes gázok megszűrésére. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

A sziklakertépítés fortélyai

„Szeretnék egy sziklakertet “– fogalmazódik meg sok kerttulajdonosban a vágy. Ettől a pillanattól elindul egy folyamat, kezdünk utánaolvasni, dokumentálódni, megkérdezzük a szomszédot, hogy ő hogyan készítette a sajátját. Bízhatjuk szakemberre a feladatot, de akár mi magunk is megtervezhetjük, megépíthetjük álmaink sziklakertjét. (Cikkünk a 2014-es Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Kis helyek, nagy ötletek

Ha kicsi, annál nagyobb kreativitást feltételez, ha viszont nagy, annál több idő, pénz szükséges az igényes erkély-, balkon-, teraszkialakításhoz. Gyakran a praktikus és kényelmes berendezés valódi bűvészmutatvány, mégis érdemes belevágni. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Ideje, hogy kerteljünk – kaptunk egy fotót, lett egy tervünk

Csak gyönyörködni szeretnénk benne, legeltetni rajta a szemünket, vagy használnánk is, esetleg szeretnénk sütni, barátokat fogadni a kertben? – az első kérdések közt vannak ezek, ha a kertünket otthonosabbá, befogadóvá tennénk. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Illatozik, gyógyít és nyugtat: a sokoldalú levendula

Távol tartja az ártó szellemeket, teljesíti a kívánságot, elűzi az álmatlanságot, a molyokat, nyugtat, hűsít, és ékszerként is jól mutat. Csodás, hasznos növény a levendula, tudják ezt a székelyföldiek is.

Macalik Ernő – Az erdélyi rétek patikája

Füvesember, kuruzsló, sárkányfűárus. Számos titulussal illetik, és ő mindegyiket helyben is hagyja. Miért, a fitoterapeuta jobb? – kérdezi. Szerinte a bolti teák unalmasak, és nagyanyáinknak több eszük volt, ők még tudták, hogy fűben-fában orvosság, és nem voltak lusták kiskertet tartani. Burjános tanácsok Macalik Ernőtől. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015