Címke: sütemény

A mentes is lehet jó: Alternatívák édesszájúaknak

Ha vigyáznánk a kalóriabevitelünkre, de édesszájúak vagyunk, kétszeresen nehéz, hiszen a hagyományos süteményekben rendszerint sok cukor van, és fehér lisztből készülnek. Léteznek azonban alternatívák, melyek segítségével csökkenteni lehet a szénhidrátbevitelünket: ehhez viszont egyrészt tudatosság kell, másrészt szükségszerű más alapanyagok használata. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júniusi lapszámában jelent meg.)

Hobbiból lett vállalkozás – Madaras Aliz desszertjei

Az a jó a rosszban, hogy elmúlik, mert nem lehet mindig rossz, és ez olyan jó – ez a felirat az első, ami szemünkbe tűnik Madaras Aliz gyergyószentmiklósi cukrászműhelyében. Ahogy körbenézünk, nem tudjuk eldönteni, hogy a hűtő hívogató aprósüteményeit csodáljuk, vagy a mosolygós arcokat, akik a kicsi műhelyben szorgoskodnak: ilyen, ha megvalósul és minden elképzelést felülmúl egy hobbiból lett vállalkozás. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Mézeskalács ízű sütemények

Amikor a mézes fűszerkeverék illata átjárja a lakást, önkéntelenül adventi hangulatba kerülünk. Mézeskalács fűszerkeveréket viszont nem minden boltban találunk, ezért akár mi magunk is elkészíthetjük, s használhatjuk egész évben, nem csak ünnepekkor. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

Méz, szegfűszeg, ánizs, fahéj: a karácsony illata pogácsába zárva

Mézeskalács, mézespogácsa vagy mézes puszedli – mindegy, hogyan nevezzük, amint kimondjuk, érezzük az illatát, tapintjuk a puhaságát. Illata karácsonykor belengi a lakást, meghittséget ad az ünnepnek, hangulatba hoz. De honnan ered? Mi a titka? Negyedik generációs mézeskalács-készítővel jártuk körül az elmaradhatatlan sütemény hagyományát. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

Gyermekkorunk ízei: „Ma már sajnos nagymamám túl gyenge sütni, de a receptjei tovább élnek”

Amikor forrón ettük a lekváros buktát, és imádtuk a megmaradt krémet a tál aljában, titokban surrantunk be a kamrába egy szelet tésztát csenni, vagy türelmetlenül vártuk a közelgő szülinapot, mert a hozzávalók nem kerültek ki könnyedén, bár jeles ünnepekre jöjjön össze a vaj, kellő mennyiségű tojás... Mennyi emlék! És mennyi gyerekkori kedvenc édesség, amelyek ma már a polcokról leemelhetők, de az ízük nem a régi. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)